Steak mayonnaise sear
Bereiding
Velen zullen nog nooit gehoord hebben van de Mayo Sear. Wij vonden het resultaat verbluffend een heel mooi bruin gebakken steak met een korst. Ja, echt een korst. De steak was met andere woorden knapperig gebakken en het oogde heel mooi.Natuurlijk wilde ik dit ook proberen, want als steak liefhebber spreekt dit enorm tot de verbeelding.De Mayo Sear blijkt al veel langer te bestaan en zou vooral toegepast worden bij sous-vide bereidingen van steak. Bij een sous-vide gaat met een vacuüm getrokken steak heel traag gaan garen in warm water om dan op het laatste hard dicht te schroeien. Een Reverse Sear zou het kunnen noemen, met water.
WAAROM MAYONAISE?
Wel, een goede steak moet je in vet bakken en dat vet is genoeg aanwezig in mayonaise. Zo wordt er een mooie korst gevormd. Vandaar dus ook de naam Mayo Sear.
HOE PAK JE DE MAYO SEAR AAN?
We beginnen met de Reverse Sear methode door de steak zachtjes op te warmen op een lage temperatuur. Daarna stoken we de BBQ heel hard op naar 220°C. We nemen een gietijzeren pan en zetten deze boven de kolen. Ondertussen smeer je de steak rijkelijk in met mayonaise aan alle zijden. Gooi eventueel wat rozemarijn en look in de warme pan, wanneer deze gloeiend heet is, om extra smaak toe te voegen aan de steak. Bak nu de steak met volle geweld in de pan aan beide zijdes tot de gewenste kerntemperatuur gehaald is. Door de geweldige hitte van de pan in combinatie met het vet en de eiwitten van de mayonaise zou je nu een mooi bruine steak moeten hebben met een korstje.
Het is vooral de korst bij de Mayo Sear die het hem doet. Door de gloeiende pan en het vet gaat zich een mooie korst vormen op het vlees die volledig anders is dan bij de traditionele bereidingen. De korst is met deze methode veel krokanter dan met de traditionele methodes. Het is zeker de moeite waard en zal je zelfs doen neigen het vaker toe te passen, eens je er aan verkocht bent.
Instructies
De mayonaise
Zorg dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamer temperatuur zijn. Breek het ei in een kom, doe de leper mosterd erbij evenals het zout en de peper.
Doe er nu een beetje olie bij en mix met de garde of de staafmixer tot het geheel begint te 'pakken'.
Doe vervolgens steeds opnieuw een beetje olie in het mengsel en mix tot je weer een vastere consistentie hebt en alle olie is opgebruikt.
Alternatieve manier om mayonaise te maken
Doe alle ingrediënten voor de mayonaise in een hoge beker, inclusief de olie, zet de staafmixer op de bodem van de beker en begin te mixen. Kom heel langzaam al mixend met de staafmixer naar boven tot je een vaste consistente mayonaise hebt.
Voor de steak
Maak de BBQ klaar om indirect te garen op lage temperatuur van 120°C.
Directe zone Grillen BBQ
Leg de steak op de BBQ indirect, weg van de kolen en laat hem garen tot een 5-tal graden onder de gewenste kerntemperatuur.
Wanneer de steak zijn eerste kerntemperatuur behaald heeft, haal je heb van de bbq en wikkel je hem aluminiumfolie.
Maak de BBQ nu klaar om direct te grill op hoge temperatuur van 250°C
Zet de gietijzeren pan op de rooster, direct boven de kolen.
Wrijf ondertussen de steak volledig in met mayonaise.
Doe de rozemarijn en look in de pan wanneer deze gloeiend heet is.
Doe nu ook de steak in de pan en bak deze tot de gewenste kerntemperatuur.
Laat de steak zeker nog een 5-tal mintuen rusten voor je hem serveert.
Smakelijk!
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!