Speculaas Stoofpotje van everzwijn met pastinaak soufflé
Bereiding
Verrassende Feestgerechten voor eindejaar ...die maak je gewoon zelf.Ontdek bij Meat the World enkele nieuwe keukenexperimenten en verras je gasten op een orginele en culinaire manier, in verrassend weinig tijd :
Keuken Experiment door mastermind : Een lepeltje lekkers
Belgian Foodblog award nominee 2017
Moeilijkheidsgraad : valt best mee voor iedere kookliefhebber: gewoon stap voor stap het recept volgen
Bereidingswijze
1. Schep de everzwijn ragout om met speculaaskruiden, zeezout en zwarte peper, zodat alle stukken gekruid zijn.
2. Smelt de boter samen met de olijfolie in een stoofpot op middelhoog vuur. Bak er het vlees in porties goudbruin in aan. Schep op een bord. Giet het overtollige vet uit de pot.
3. Zet het vuur lager, en fruit ui, selder, wortel en spekblokjes. Blus met geuze en laat tot de helft inkoken.
4. Voeg het vlees weer toe, samen met de wildfond, rozemarijn, kaneelstok, jeneverbessen en laurier. Besmeer de speculaas met mosterd en leg met de besmeerde kant op het vlees. Dek de pot af met een deksel en laat 90 minuten op zacht vuur sudderen. Roer af en toe, en voeg indien nodig extra wildfond toe.
5. Neem het deksel van de pot, roer er de cranberries en compote door en laat nog 30 minuten verder garen. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
7. Snijd met een dunschiller 12 dunne plakken van de pastinaken. Snijd de rest in blokjes.
8. Kook de pastinaakblokjes gaar in melk, samen met laurier, selder en look. Giet af maar bewaar het kookvocht. Verwijder laurier, selder en look.
9. Knijp de look uit de pel en pureer samen met de pastinaak, +/- 5 el van het kookvocht en een klontje boter tot een smeuïge puree. Kruid bij met peper en zout.
10. Roer er de eidooiers en zure room door. Klop de eiwitten stijf en spatel door de puree.
11. Verdeel de puree over 6 ingevette ramequins en strooi er de amandelschilfers over. Leg de dunne plakken pastinaak op een met bakpapier beklede bakplaat, vet licht in met olijfolie en strooi er zout over.
12. Schuif beiden in de oven. Bak de pastinaakchips in +/- 5 à 10 minuten goudbruin. De soufflé’s hebben +/- 35 minuten nodig, tot ze goudbruin en gerezen zijn.
13. Garneer de speculaas stoofpot met peterselie en serveer met pastinaaksoufflé.
TIP: Het stoofpotje kan je volledig vooraf bereiden en blijft tot 3 dagen goed in de koelkast. Ingevroren in een afgesloten pot kan je hem zelfs 3 maanden bewaren.
De pastinaaksoufflé’s kan je dezelfde dag voorbereiden tot en met het toevoegen van de eidooiers. Bewaar de eiwitten in een afgesloten maatbeker in de koelkast tot gebruik.
https://www.instagram.com/p/BrNBKTeBzYR/?utm_source=ig_web_copy_link
Smakelijk ! We zijn benieuwd wat jullie vinden van dit experiment.
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!