Picanha steak, een goed bewaard geheim

  • Picanha steak, een goed bewaard geheim

Bereiding

Omdat Picanha een vrij groot stuk vlees is, hebben we ervoor geopteerd om dit te versnijden in steaks. Dit geeft het voordeel dat het makkelijk te grillen is, en dus makkerlijker controleerbaar is qua temperatuur. Anderzijds is het ook makkelijker om dan te serveren.

Dit gaan we doen door mooie steaks te snijden van 2,5 cm dikte. Deze laat je best niet groter zijn dan 15 cm, dus moet je misschien de steak nog doormiddan snijden. Steek deze steaks dan op een brochettestok. Hiervoor gebruik je best een dubbele brochette stok of twee brochettestokken. Zo kan je de steak veel makkelijker draaien.

Kruid de steaks met kruiden naar keuze en laat ze een half uurjte op kamertemperatuur komen. Zo is de koude al uit het vlees.

Zorg dat je barbecue gloeiend heet staat, je mag gerust mikken op 250 graden, vooraleer je de steaks op de rooster legt. Zo schroei je de steak dicht. Schrik echter niet van de vlammen die zullen opspelen het het bakken. Het vet de steak zal smelten bij deze temperatuur en zal daarbij in aanraking komen met d keilen. Hierdoor krijg je flareups of steekvlammen.

Dit kan geen kwaad, maar let er zeker op dat de steak niet aanbranden. Verleg ze dus regelmatig naar een zone waar de kolen minder hard gloeien.

Nadat ze je gewenste kerntemperatuur behaald hebben, haal je ze van de bbq en laat je ze best nog even onder loszittende folie voor 5 minuten.

Werkwijze :

Haal de Picanha uit de verpakking. Spoel deze af met koud water en dep deze dan droog met keukenpapier of een handdoek.
Maak de BBQ klaar om direct te grillen op hoge temperatuur van 220 - 250°C.

Leg de Picanha met de 'vleeskant' naar onderen op een snijplank zodat het vet bovenaan ligt. Snij met een mes een ruitpatroon in het vet. Let op om niet te diep te snijden, enkel het vet moet ingesneden worden.
Draai nu de Picanha om zodat deze met de 'vleeskant' naar boven ligt. Snij het 'puntje' van de Picanha af. Zo kan je zien hoe de draad van het vlees loopt.
leg de picanha met de vleeskant naar boven
Snij nu het vlees in repen, dwars op de draad. Zorg dat de repen ongeveer 2,5 cm dik zijn.
snij de picanha in repen
De steak mogen ongeveer tussen 10 en 15 cm lang zijn. Indien nodig snij je de steaks in twee.
Steek twee steaks per brochettestok, zodat je deze makkelijk kan grillen en serveren straks.
Wrijf de steak lichtjes in met olie en strooi er de BBQ rub of vleeskruiden over.
strooi rijkelijk met de kruiden
Laat de steaks even op kamertemperatuur komen (voor zo'n 15 min). Dit zal ook de kruiden toelaten om even in te trekken.
Leg nu de steak op de rooster direct boven de kolen. Gezien de BBQ nu een hoge temperatuur heeft zal het vet snel smelten en vlammen doen ontstaan. Dit is geen probleem zolang het vlees niet verbrand.
Grill de steak op hoge temperatuur
Grill de steaks tot ze een kerntempartuur halen van 56°C om ze saignant te serveren.
Laat het vlees nu even rusten onder loszittend foliepapier. Het vlees zal ondertussen nog even verder garen bij het rusten. Hou hier dus rekening mee.
Serveer nu de steak met een lekkere tomatensalade of ander lekkers.

Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?

Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Ingrediënten

40min
  • BBQ
  • Metalen brochettestokken
  • Ingrediënten
  • 1 Picanha
  • BBQ rub of vleeskruiden naar smaak
  • zeezout
  • plantaardige olie

KIES VOOR KWALITEIT Kies voor Meat the World

  • Twee afhaalpunten

  • Snelheid en Service

  • Kwaliteitsproducten

  • Divers Aanbod

Meat the world Lochristi

Vrijdag: 15:00 - 18:00

Meat the world Anderlecht

Vrijdag: 7:00 - 14:00
Zaterdag: 7:00 - 14:00
Zondag: 7:00 - 14:00

Vandaag besteld, morgen op te halen