Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade - Heerlijk op de BBQ
Bereiding
een “dry rub” voor varkensvlees - op de BBQEen dry rub is niks anders dan een mengsel van specerijen. In dit geval kiezen we voor de warmte van venkelzaad, het houtachtige aroma van rozemarijn en de oppeppende scherpte van citroenzeste. We kunnen eigenlijk niet genoeg reclame maken voor de combinatie venkelzaad-varkensvlees: in Italië is het zo gangbaar als peterselie bij garnaalkroketten, maar hier lijkt het heerlijke huwelijk nog onbekend.
Erbij geven we een salade van geschaafde venkel met zongedroogde tomaten. Deze leerden we kennen door Jamie Oliver, en de smaak kleeft als een mooie herinnering vast aan het gehemelte. Niet iedereen is wild van de anijssmaak van venkel, maar geef het zeker een kans. Samen met de kotelet zorgt haar knapperige toets voor een verrassende smaakexplosie.
Maak eerst het kruidenmengsel.
Schep het venkelzaad in een koekenpan op middelhoog vuur en laat even roosteren tot de zaadjes beginnen te geuren. Giet over in de vijzel.
Voeg er alle andere ingrediënten aan toe en stamp fijn.
Dep de koteletten goed droog.
Wrijf het kruidenmengsel rondom op de koteletten, leg naast elkaar op een schaal, dek af en zet een uur koel weg.
Schaaf de venkel in flinterdunne plakjes op de mandoline.
Leg ze in een kom met ijswater tot vlak voor het serveren.
Laat uitlekken en meng met gedroogde tomaten, citroenolie en fijngesneden venkelgroen.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Verwarm de barbecue (of grilpan) voor.
Kwast de koteletten licht in met olijfolie.
Gril ze gaar (ongeveer 3 minuten per kant).
Snijd de koteletten in reepjes en garneer met de venkelsalade en enkele partjes citroen.
Serveer de Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade.
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!