Boeuf bourgignon
Bereiding
Boeuf Bourguignon is een stoofpotje uit de Franse keuken maar met topproducten van eigen bodem maak je ‘m lekker op zijn Belgisch.RECEPT
Pel en snijd de uien in grote stukken. Kneus en pel de knoflook.
Snijd de selder, raapjes en wortels in stukken en verzamel alles in een grote kom. Voeg het vlees, laurier en tijm bij. Kruid met kruidnagel, peper en zout.
Voeg enkele gekneusde jeneverbessen en knoflookteentjes toe.
Overgiet met de rode wijn en plaats afgedekt in de koelkast voor minimum 2 uur. Je kan dit ook de dag voordien al doen.
Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een grote kookpot met dikke bodem en bak hierin de spekreepjes. Schep uit de kookpot en bak het rundsvlees rondom goudbruin.
Maak de champignons schoon en snijd in vier. Voeg ze toe aan het vlees en laat mee bakken op een hoog vuur.
Giet de marinade door een zeef. Houd de groenten apart en zet de marinade opzij. Verwijder de jeneverbessen, laurier, tijm, knoflook en kruidnagel uit.
Voeg de gemarineerde groenten bij het vlees. Bestrooi met bloem en laat even mee bakken.
Giet de spekreepjes en marinade over het vlees en breng aan dit aan de kook.
Zet het deksel op de pan. Laat ongeveer 2 uur op een zacht vuur sudderen.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg deze toe aan het vlees, laat nog een 30 minuten sudderen zonder deksel.
Spoel de peterselie, laat uitlekken en hak fijn. Strooi de gesnipperde peterselie over de boeuf bourguignon.
Serveer met de gekookte aardappelen.
*************
Meat the world hecht veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt. De kwaliteit is superieur. Dat proef je meteen bij de eerste beet van een mals stukje kip, een aromatisch reepje steak of een botermalse kotelet.
Laten jullie weten of het jullie gesmaakt heeft via onze Facebookpagina? Eventueel met een foto?
Wij zijn alvast nieuwsgierig!